O tym, że warzywa i owoce są zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać. Już dzieci w przedszkolu uczą się, jak wygląda piramida żywieniowa i które produkty powinny być podstawą diety. Wiele osób nie potrafi jednak włączyć warzyw i owoców do diety, nie wie, z czym je łączyć lub w jakiej postaci podawać. To powoduje, że traktowane są po macoszemu i spożywane w małej ilości. Jak to zmienić? Co zrobić, aby stały się podstawowym składnikiem naszej diety?
Dlaczego warto jeść owoce i warzywa?
Warzywa i owoce powinny być podstawowym składnikiem diety. Specjaliści zalecają, aby jeść co najmniej 400 gramów warzyw i owoców w co najmniej 5 porcjach. Ważne są odpowiednie proporcje, tzn. w 3/4 zalecanej porcji powinny stanowić warzywa, a pozostałe owoce. Warzywa i owoce można jeść w różnych formach – świeże, gotowane, pasteryzowane, pieczone, do przygotowania posiłków warto również wykorzystywać mrożonki, które mają podobne wartości jak świeże produkt. Powodów, dla których należy jeść owoce i warzywa, jest wiele, a główne to:
- dostarczają do organizmu niezbędne witaminy, minerały, antyoksydanty, mikro- i makroelementy,
- są źródłem błonnika, który reguluje metabolizm oraz zmniejsza apetyty,
- zmniejszają ryzyko wystąpienia groźnych chorób, np. cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, chorób nowotworowych,
- pomagają zachować dobry stan skóry,
- są niskokaloryczne, dlatego sprzyjają zachowaniu prawidłowej wagi.
Jak wprowadzić warzywa do swojej diety?
Wprowadzenie warzyw i owoców do diety nie jest trudne, ale wymaga nieco wiedzy, czasu i zaangażowania. Nie wystarczy od czasu do czasu zjeść jabłko czy położyć kilka plasterków pomidora na kanapkę. Warzywa i owoce powinny być podstawowym składnikiem naszej codziennej diety. Warto zacząć od małych kroczków i dokładać warzywa do wszystkich posiłków.
Do kanapek warto dodawać jak najwięcej świeżych warzyw. Może to być pomidor, ogórek, papryka, rzodkiewka, rukola czy świeży szpinak. Im więcej, tym kanapki będą smaczniejsze, a my będziemy czuli się lepiej. Chleb można smarować pastami warzywnymi. Ich bazą powinny być rośliny strączkowe, resztę składników można dodawać według własnego gustu.
Wiele osób rezygnuje z jedzenia zup. Uważa, że ich przygotowanie jest czasochłonne. To jednak nieprawda. Wartościową zupę można przygotować w kilkanaście minut, a jest doskonałą formą dostarczenia do organizmu warzyw. Warto przetestować różne przepisy, nie skupiać się tylko na tych najbardziej znanych. Zupę można zjeść na obiad lub kolacje, to sycący wartościowy i rozgrzewający posiłek.
Warzywa i owoce to również świetny wybór na codzienne przekąski. Zamiast zjadać czekoladki, lepiej schrupać jabłko, marchewkę czy pomidorki koktajlowe. Owoce można dodawać do słodkich deserów, np. galaretek, budyniu czy lodów. Dobrym uzupełnieniem zapotrzebowania na warzywa i owoce jest wypicie świeżego soku lub koktajlu.
Posiłkiem, w którym warzywa są obowiązkowe, jest obiad. Można jest przemycać nie tylko w formie surówki, ale również podawać gotowane, pieczone, nadziewane, robić sosy i dipy warzywne. Zamiast mięsnych kotletów można zrobić warzywne, które są równie smaczne, a przy okazji zdrowe. W internecie można znaleźć wiele przepisów, dzięki którym przygotowanie warzywnych dań nie będzie problemem.
Brak czasu a jedzenie warzyw i owoców
A co, jeżeli brakuje nam czasu na przygotowywanie dań pełnych zdrowych warzyw i owoców? W takim wypadku możemy skorzystać z cateringu dietetycznego, czyli gotowych dań przywożonych pod drzwi. Dzięki diecie pudełkowej można dostarczyć do organizmu wszystko, co potrzebne, a przy tym nie tracić czasu na gotowanie. Catering dietetyczny w Łodzi układany jest indywidualnie według potrzeb danej osoby. Dieta uwzględnia potrzeby klientów, ich stan zdrowia, kondycje, a także efekt, jaki chcą osiągnąć. Można zamówić dietę odchudzającą, na przyrost masy, wegetariańska czy wegańską. Korzystanie z cateringu pozwala zaoszczędzić czas, poznać nowe smaki, a także zadbać o to, aby w diecie znalazły się niezbędne warzywa i owoce.
Jest wiele sposobów na wprowadzenie warzyw i owoców do swojej codziennej diety. Warto znaleźć ten idealny, a nasz organizm będzie za to wdzięczny.