W ciągu ostatnich kilku tygodni, w Łodzi pojawiło się parę nowych, ciekawych restauracji. Możemy w nich spróbować przysmaków z różnych zakątków świata. Wśród nowych lokali znajdzie się coś dla fanów owoców morza, a także dla miłośników tradycyjnej włoskiej pizzy. Dobra wiadomość jest taka, że nowe restauracje pojawiły się nie tylko w centrum, ale w różnych zakątkach naszego miasta. Poniżej możecie poczytać o nowych miejscach, a także o przysmakach, które serwują.
Morski klimat i morskie przysmaki na rynku Manufaktury
10 grudnia, na rynku łódzkiej Manufaktury otworzyła się nowa restauracja. Znajdziemy ją pomiędzy dobrze znanymi miejscami – Anatewką i i PINI. SeaFood Bar&Market, bo o tej restauracji mowa, przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom owoców morza. Właściciele i szef kuchni tej restauracji zapewniają, że wszystkie produkty serwowane w lokalu są najwyższej jakości. Dwa razy w tygodniu do SeaFood Bar&Market będą przyjeżdżać dostawy świeżych owoców morza prosto z Włoch! Właścicielom restauracji zależy na połączeniu wysokiej jakości z przystępnymi cenami. Wystrój restauracji już na pierwszy rzut oka kojarzy się z morskimi klimatami. A co znajdziemy w karcie? Same pyszności. Lokal serwuje nie tylko popularne krewetki. Można tam spróbować także mule, ośmiornicę i kalmary. W restauracji znajdziemy też bogatą kartę alkoholi i napojów bezalkoholowych.
Coś dla miłośników glutenu!
Ossendowskiego 7, to właśnie tam całkiem niedawno otworzyła się nowa restauracja – Mąka i Wino. Jak mówią sami właściciele to prawdziwe królestwo glutenu! Ten mały, przytulny lokal, z przepięknym wystrojem znajduje się pomiędzy ulicami Włókniarzy i Kasprzaka. W menu znajdziemy to co uwielbiają wszyscy – pierogi i pizzę. Możemy tu również spróbować makaronów. W karcie nie brakuje też typowo polskich, a także oryginalnych przepisów. W restauracji Mąka i Wino zjemy klasyczny rosół i barszcz z uszkami. Ciekawie wyglądają też zapiekane dania z kaszą. A na szczególną uwagę zasługuje tutaj osobna karta z winami. Wszystkie z nich są dopasowane do konkretnych dań głównych.
Królestwo pizzy w Monopolis
Obok innych, działających już od jakiegoś czasu restauracji, w Monopolis otworzył się nowy lokal – La Mia Fabbrica. To obowiązkowe miejsce do odwiedzenia przez fanów włoskiej pizzy. Właśnie w tym będzie specjalizować się restauracja. Zgodnie z zapowiedziami właścicieli, będzie można spróbować tam tradycyjnej włoskiej pizzy. Wypiekanej w tradycyjnym piecu, z włoskimi składnikami, na cieście według włoskich receptur. Oprócz pizzy w karcie znajdziemy też kilka innych, tradycyjnych włoskich przysmaków.