Festiwal kulinarny o nazwie „Jemy w Łodzi Food Fest 2023” umożliwi miłośnikom smacznej kuchni degustację dwudziestu pięciu tradycyjnych łódzkich potraw. Event ten planowany jest jako wielokulturowe święto dla podniebienia, gdzie będzie można posmakować dań charakterystycznych dla czterech kultur, które wpłynęły na łódzką gastronomię – polskiej, żydowskiej, niemieckiej i rosyjskiej. Data rozpoczęcia wydarzenia to piątek 15 września, a jego kulinarne atrakcje są już teraz prezentowane na zdjęciach, które pokazują również ceny festiwalowych specjałów.
Odbywający się nieprzerwanie od siedmiu lat festiwal „Jemy w Łodzi Food Fest” w tym roku potrwa przez dziesięć dni. Od piątku, 15 września, do niedzieli, 24 września, uczestnicy będą mieć okazję zasmakować w potrawach kuchni łódzkiej, które nawiązują do kulinarnych tradycji czterech narodowości związanych z dynamicznym rozwojem przemysłowego miasta Łodzi.
Izabella Borowska, organizatorka festiwalu i twórczyni portalu „Jemy w Łodzi”, zaznacza, że w tegorocznej edycji imprezy bierze udział nieco inna grupa lokali gastronomicznych niż do tej pory. Wśród oferowanych potraw znajdą się takie specjały jak knedle, kluski żelazne, gryczane bliny czy kiełbasy przygotowywane przez restauracje. Ponadto na stołach pojawi się cielęcy sznycel, tort szwarcwaldzki, a także żydowski deser przyrządzany według przepisu z książki kucharskiej wydanej w 1905 roku – wymienia Izabella Borowska.