Dziś odbył się Wege Festiwal, który przyciągnął zwolenników roślinnej diety z całego miasta. Na festiwalu można było spróbować pysznych dań z różnych zakątków świata lub też zamienników mięsa, przygotowanych przez prawie dwudziestu wystawców.
Dla każdego coś dobrego
Wśród odwiedzających byli zarówno osoby na co dzień praktykujące wegetarianizm lub weganizm, jak i ci, którzy chcieli spróbować czegoś nowego i zdrowego dla organizmu. Wśród nich reporter zapytał o rolę wege potraw w ich jadłospisach, na co usłyszał różne odpowiedzi. Wege Festiwal w Łodzi to nie tylko okazja do spróbowania ciekawych potraw, ale także miejsce, gdzie można poznać różne kuchnie świata. Wśród oferowanych dań znalazły się m.in. zupa perska, pierożki syczuańskie, pad thai czy wege kebab.
Coraz więcej osób rezygnuje z mięsa
Według raportu RoślinnieJemy, w Polsce rośnie liczba osób praktykujących wegetarianizm lub weganizm. W głównej mierze wynika to z rosnącej świadomości dotyczącej wpływu diety na zdrowie oraz środowisko. Warto zatem zwracać uwagę na alternatywy dla mięsa i eksperymentować w kuchni.