La Dotta Gelateria – nowa odsłona tradycyjnych włoskich lodów na ulicy Piotrkowskiej w Łodzi

Niedawno w Łodzi, przy znamienitej ulicy Piotrkowskiej numer 130, otworzono nowy lokal o nazwie La Dotta Gelateria. Jest to miejsce, w którym można skosztować oryginalnych włoskich lodów rzemieślniczych. Wcześniej na tym miejscu działała galeria sztuki i antyków nazwana Hand, teraz jednak przestrzeń ta nabrała zupełnie nowego charakteru. Osoba stoi za tym przedsięwzięciem to dawny właściciel galerii, Andrzej Felsztukier, który zdecydował się na radykalną zmianę profilu prowadzonej działalności. Jego zdaniem lody cieszyć się będą większym zainteresowaniem klientów kroczących ulicą Piotrkowską, niż dotychczas sprzedawane antyki.

Andrzej Felsztukier nie jest obcy świecie lodów. W przeszłości zajmował się ich produkcją na skalę przemysłową, teraz jednak postanowił podnieść jakość swoich wyrobów do poziomu rzemieślniczego. W tym celu udał się do Bolonii, gdzie odbył intensywne szkolenie z produkcji lodów. W trakcie tej podróży miał okazję spotkać się z uznawanym na arenie międzynarodowej włoskim lodziarzem – Giacomo Schiavonem. Ten zdobywał swoje umiejętności w najstarszej lodziarni w Bolonii, znanej pod nazwą Pino. Schiavon jest laureatem wielu prestiżowych nagród w branży, a także dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem ze szkolącymi się rzemieślnikami.