24 czerwca, w sobotni wieczór, park na Zdrowiu w Łodzi tętnił życiem, gdyż stanęła tam Wioska Słowiańska z okazji Nocy Świętojańskiej. Wszyscy uczestnicy tego wydarzenia mieli możliwość kowalskiego wykucia własnej broni czy ulepienia garnka. Do tego można było obejrzeć średniowieczne pojedynki wojowników. Osoby zainteresowane mogły również spróbować swoich sił w dawnych rzemiosłach, grach oraz zabawach i naukach sztuki walki.
Wizyta we wspomnianej wiosce była okazją do obserwowania, jak żyli nasi przodkowie i jak wyglądało ich życie. Mieszkańcy Łodzi z zaciekawieniem korzystali z przygotowanych atrakcji.
Wśród wielu rozrywek nie zabrakło też tradycyjnych słowiańskich potraw. Głodni zwiedzający mogli skosztować pieczonych ziemniaków, kalarepek, kaszy z grzybami, żurku, kaszanki czy kiełbasy. Dodatkowo goście mieli niecodzienną okazję spróbowania podpłomyków – pierwotnego chleba słowiańskiego, podawanego z różnorodnymi dodatkami takimi jak dżemy, powidła śliwkowe czy miód.
Jedna z gospodyń słowiańskiej wioski zachęcała do degustacji tego przysmaku, który – jak twierdziła – smakuje najlepiej przyrządzony na ogniu i blachy, czego nie da się osiągnąć w warunkach domowych. Wszystko inne można spróbować przygotować we własnej kuchni, ale autentyczny podpłomyk jest nie do zastąpienia.