Silne właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe melanoidyn – odkrycie naukowców z Łodzi

W procesach termicznych, które towarzyszą przygotowywaniu niektórej żywności, powstają brązowe polimery – melanoidyny. Zespół badaczy z Politechniki Łódzkiej oraz Uniwersytetu Medycznego w Łodzi przeprowadził badania, które wykazały, że melanoidyny zawarte w nasionach kakaowca, strąkach karobu czy żołędziach posiadają intensywne właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwrakowe.

Za osiągnięcie tych wyników pracownicy naukowi z obu łódzkich uczelni zostali uhonorowani nagrodą w konkursie organizowanym przez rektorów tych szkół. Dr inż. Ewa Chojnacka, rzecznik prasowy Politechniki Łódzkiej, poinformowała o tym fakcie w środę. Wyniki ich badań zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie „Food Chemistry”.

Interdyscyplinarny zespół naukowców skupił swoje badania na melanoidynach pochodzących z ziaren kakaowca, strąków karobu oraz żołędzi. Jak wyjaśniła dr Chojnacka, melanoidyny to brązowe polimery, które powstają w produktach żywnościowych podczas procesów termicznych – na przykład podczas palenia kawy czy wypiekania chleba. Celem badań przeprowadzonych przez specjalistów z Politechniki Łódzkiej i Uniwersytetu Medycznego w Łodzi było ustalenie związku między strukturą tych melanoidyn a ich działaniem antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym oraz cytotoksycznym na komórki raka okrężnicy u ludzi.