Jak uniknąć przeziębienia, gdy w okresie jesienno-zimowym zewsząd atakują wirusy i bakterie? Kolega z pracy kicha, ludzie w kolejce do sklepu kaszlą, a w autobusie ktoś obok ciebie pociąga nosem. Czujesz, że Twoja energia spada i za chwilę też dołączysz do grona przeziębionych. Jak wiadomo – lepiej zapobiegać, niż leczyć, dlatego warto zastosować naturalne sposoby, które wspierają zdrowie. Dowiedz się, jak wzmocnić odporność, by uniknąć sezonowych infekcji i cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Miód – który najlepszy na przeziębienie?
Gdy myślimy o domowych produktach, po które warto sięgnąć, by zadbać o zdrowie, miód zawsze znajduje się na szczycie listy. Nic dziwnego – jest łatwo dostępny, ceniony od pokoleń i znany z prozdrowotnego zastosowania. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że istnieje wiele różnych jego odmian, a każda z nich charakteryzuje się unikalnymi właściwościami. Miód przejmuje cechy roślin, z których nektar i pyłek zostały zebrane przez pszczoły. To właśnie dzięki temu rozmaite gatunki tego pszczelego specjału wykazują odmienne działanie.
Który zatem sprawdza się w profilaktyce przeziębienia? Jednym z polecanych miodów dla osób, które chcą uniknąć infekcji, lub skrócić i złagodzić jej przebieg, jest miód lipowy. Lipa słynie z właściwości antybakteryjnych, rozgrzewających i napotnych. Miód z kwiatów tego drzewa wspiera układ oddechowy, działa wykrztuśnie i łagodzi kaszel. Dodawany do przestudzonej wody z cytryną i wypijany codziennie rano, dostarcza cennych składników odżywczych i wzmacnia organizm.
Innym miodem, który warto stosować w okresie zachorowań na grypę, jest miód gryczany. Wykazuje on silne działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz antybakteryjne. Wysokie stężenie flawonoidów neutralizujących wolne rodniki wspiera regenerację organizmu podczas infekcji. Ciemny, lekko gorzkawy przysmak można połączyć z przestudzoną herbatą i urozmaicić innymi dodatkami, które wspierają zdrowie, jak np. imbir, pigwa, czy goździki, by uzyskać aromatyczny, zdrowy napar.
Warto też sięgać po miód z terenów leśnych o żywiczno-ziołowym smaku. Pszczoły wytwarzają go z nektaru roślin żyjących dziko, jak np. jeżyny, dzika róża, maliny, borówki, rumianek, lipa, a także spadzi drzew liściastych i iglastych. Możesz o nim przeczytać tutaj: https://www.pszczolamusibyc.pl/blog/miod-lesny-wlasciwosci-miodu-z-terenow-lesnych/.
Inne pszczele produkty, które są sprzymierzeńcami zdrowia
Pszczołom zawdzięczamy nie tylko miód, ale też inne zdrowe produkty, których regularne spożywanie wpływa korzystnie na układ immunologiczny. Mleczko pszczele, propolis, czy pyłek kwiatowy zawierają substancje, które zwalczają bakterie, wirusy i grzyby, oraz całą gamę substancji aktywnych wzmacniających zdrowie. Warto dowiedzieć się, jak spożywać pyłek pszczeli, czy w jakiej formie najlepiej przyswajany jest propolis, by osiągnąć maksymalną korzyść płynącą z tych darów natury.
Zdrowa dieta – nieodłączny element zdrowego trybu życia
Główny punkt dbania o zdrowie i kształtowania odporności stanowi odpowiednia dieta i zdrowy tryb życia. Unikanie używek, do których również zalicza się cukier, produktów wysokoprzetworzonych, stosowanie urozmaiconego jadłospisu, bogatego w witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze jest podstawą dla prawidłowego działania systemu immunologicznego.
W sezonie większej zachorowalności warto wzbogacić dietę nie tylko o produkty pszczele, ale także o inne naturalne składniki, które wspierają odporność. Czosnek, dzięki zawartości allicyny, ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki temu pomaga w walce z infekcjami. Obfitujący w witaminę C, syrop z bzu czarnego ceniony jest za swoje działanie napotne i wykrztuśne. Warto także stosować przyprawy, takie jak kurkuma, imbir czy cayenne, które dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i wspierającym krążenie, także pomagają dbać o witalność.
Wsparcie merytoryczne artykułu zapewniła Fundacja Pszczoła Musi Być